lördag 23 mars 2013

Feministisk skola 2


Vi män tvingas leva med en mansnorm som många anser sig inte välkomna in i. Den hegemoniska mansnormen biter sig fast i kompis kretsar där tävlan och förlust blir del av vår vardag. Jag har argumenterat hårt emot näthatande antifeminister som är just vita ledsna killar som egentligen står långt nere på den vita mannens hierarki.
Dagens myt: Feminister är manshatare (japp folk kallar mig det med, vist är det roligt)
För det första så är det mansnormen vi talar om och den hatar vi. Den ska jag under mina lektioner lära er näthatare att hata. För det första är normen en hierarki där toppen skulle vara den absolut perfekta manen. Tänk er en rik framgångsrik Rambo med hundratalalet trofé fruar, en man som inte gråter, som tar all skit, hjälper världen till det bättre, är rättvis och trogen beskyddare. Det är ett mål som är ouppnåeligt. Därför så blir det svårt för den vanliga manen att lyckas och att känna sig nöjd och lyckad. Det blir även svårt för motsatsen till manligt beteende är kvinnligt beteende och man gör allt i sin makt för att slippa bli associerad med ett kvinnligt beteende.
                      För att exemplifiera, den tidigare ”sjukhus assistenten  arbetade nära läkaren och hjälpte honom med patienter. Detta var en man som har läst en del medicin så han var rätt bra utbildad och hade en respektfull position i samhället. Tills kvinnor fick börja utbilda sig och arbeta. Den tidigare assistenten blev då sjuksyster, en etikett som blev feminin vilket ledde till att hans position snabbt tappade värde och det ingick inte i hegemonin längre att arbeta på den plattsen så färre män sökte sig till de positionerna.
Detta var ett tag sedan, när nunnor utbildades på 1500-1600talet så varför har då detta relevans för idag? Jo det finns andra saker i vårt samhälle idag som har fått en feminin mindre värdes stämpel. Saker som är ett stort bakslag för mannen, nämligen att plugga och att läsa hårt i skolan.
Jag har både läst sociologiska och feministiska studier som visar på att männens skolresultat sjunker kraftigt år efter år. Frågar man i skolorna vilka som studerar flitigast så blir svaret oftast att det är tjejerna eller några ”nördiga” ”bögiga” killar. Där sätts ett femininum på de män som studerar och detta stöter bort de män som verkligen vill studera för de vill inte gå emot normen och den nya normen blir då att skita i skolan. Skolk har blivit manligt.
Är inte detta en vidrig utvecklig? Ska vi tvingas till att acceptera att för att bry oss om våra studier ska vi tvingas känna oss mindre manliga? Nä hata mansrollen, för våra pojkars skull.

2 kommentarer:

  1. Uppmuntra inte mer hat nu, Johan.

    Det ska inte behöva handla om att ta bort manliga normer eller neutralisera,
    Problemet ligger inte i felet hos det manliga utan värdet hos det kvinnliga.
    Det är värdet i typiskt "kvinnligt" beteende som ska respekteras mer och valmöjligheten att VÄLJA, inte ta bort eller tvingsexponera något beteende.

    Så sluta hata hegemonin.
    "Respect them all and live what you preach"
    Word.


    SvaraRadera
  2. "sluta hata hegemonin"? För att.. det skulle vara ett annat tvång? Att ogilla normer är inte att ogilla de som trivs och passar in i dem. Frihet från förtryckande strukturer innebär naturligtvis att personer som är högt upp på den skalan fortfarande är välkomna. Som jag förstår Johan: det är inga personligheter som ogillas eller bör tas bort, tvärtom bara fler val av sådana vilka bör välkomnas som likvärdiga.

    SvaraRadera